Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Hypotheekrente ABN, Rabobank en ING beteugeld door nieuwkomers

Diverse hypotheekaanbieders verlaagden vorige week de hypotheekrente. Hierdoor daalde de gemiddelde hypotheekrente bij hypotheken met een rentevast termijn van 10 jaar of langer. Eerder deze maand leek de richting van de rente juist eerder stijgend. Het zijn vooral de minder bekende hypotheekaanbieders die de markt scherp houden en zorgen voor een lagere hypotheekrente. Deze concurrentie houdt ook de grootbanken ABN, ING en Rabobank in toom.

Onder andere Centraal Beheer, bijBouwe, Woonfonds en Hypotrust voerden afgelopen week renteverlagingen door. Dit wil overigens niet zeggen dat je bij deze aanbieders automatisch het voordeligst uit bent. De laagste hypotheekrente van het moment is:

  • 5 jaar - 1,20%
  • 10 jaar - 1,65%
  • 20 jaar - 2,23%
  • 30 jaar - 2,48%


Let wel, de hypotheek met de laagste rente is niet direct ook de beste keus. Los van de 
rente bepalen je persoonlijke situatie en de hypotheekvoorwaarden wat voor jou de beste optie is.

Concurrentie goed voor lagere hypotheekrente
Voor de laagste hypotheekrente moet je doorgaans niet bij de grootbanken zijn. De lijstjes met laagste rentes worden vaker aangevoerd door relatief onbekende partijen. Heb jij bijvoorbeeld weleens gehoord van Merius, Venn Hypotheken of bijBouwe? Deze relatieve nieuwkomers op de hypotheekmarkt werken net wat anders dan traditionele banken. In plaats van de inzet van eigen kapitaal komt het nodige geld voor de hypotheekverstrekking van pensioenfondsen, grotere beleggers of verzekeraars.

Naast banken zijn ook verzekeraars als Allianz en Centraal Beheer actief in de hypotheekmarkt. Voor verzekeraars is het aanbieden van hypotheken een goede manier om rendement te maken op het geld dat ze in beheer hebben. Ook jij als huizenkoper profiteert ervan. De concurrentie zorgt voor een rem op stijgende rentes en houdt ook de grotere banken scherp.

Hypotheekrente wel of niet gedaald?
De Nederlandsche Bank (DNB) gaf recent aan dat de hypotheekrente in de afgelopen jaar niet of nauwelijks meer is gedaald. Uit de markt klinkt kritiek dat bij het onderzoeken te veel is gekeken naar de rente van banken. Betrek je alle aanbieders bij het onderzoek, dan is de rente op hypotheken met een langere rentevast termijn wel gedaald. Onderwerp van het onderzoek waren nieuw af te sluiten hypotheken zonder Nationale Hypotheek Garantie.

Verwachting rente
De richting van de hypotheekrente is afhankelijk van veel variabelen. Voor de langere termijn ligt een stijging voor de hand. Op dit moment staan onder andere politieke onzekerheden een stijgende rente in de weg. De verhoudingen tussen de Verenigde Staten en China blijven wankel, Turkije probeert een valutacrisis af te wenden en ook de Brexit verloopt niet op rolletjes. Als de politieke onrust afneemt, stijgt de kans op hogere rentes.

Wil je weten wat in jouw situatie de beste hypotheek is met de laagste maandlasten? Geef dit aan via het onderstaande formulier. Bij Intermediair Assurantiën voorzien we je graag van deskundig advies.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Intermediair Assurantiën maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie