Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Wel aansprakelijk, maar geen vergoeding van je verzekering. Hoe kan dat?

Als je schade veroorzaakt bij iemand anders, dan meld je dat bij je aansprakelijkheids-verzekering. Maar zelfs als je aansprakelijk bent, kun je nog steeds doorverwezen worden naar de inboedel- of opstalverzekering van je tegenpartij. Dat voelt ongemakkelijk. Waarom komt je aansprakelijkheidsverzekering niet gewoon over de brug?

Als je aansprakelijkheidsverzekeraar (AVP) je doorverwijst, heeft dat te maken met afspraken van verzekeraars onderling. De woonverzekering gaat bij schadevergoeding voor op de aansprakelijkheidsverzekering. Mits die woonverzekering dekking biedt, uiteraard. Is dat vervelend voor jou als klant? Nee, integendeel. Meestal kom je er als benadeelde zelfs beter uit.

Een glas wijn over het tapijt

Een voorbeeld. Stel dat je op bezoek bent bij vrienden en je stoot je glas rode wijn om over het tapijt. Een heel pak keukenzout gaat eraan verloren, maar de vlek komt er niet meer uit. Het kleed is drie jaar oud en kost momenteel 900 euro.

Op maandag bel je met je aansprakelijkheidsverzekering. Hoewel er dekking is, sturen die je eerst door naar je vrienden om te vragen of zij wellicht een allrisk inboedelverzekering hebben. Omdat ze die hebben, wordt de schade daar geclaimd. Dat scheelt je vrienden € 337,50. Omdat de AVP meteen drie jaar had afgeschreven, terwijl de inboedelverzekering nog de nieuwwaarde uitkeert.

Aannemer maakte een fout

Met de opstalverzekering werkt het net zo. Stel dat je aannemer een uitbouw maakte aan je woonkamer. Na een paar maanden zie je echter vochtplekken in het stucwerk. Een foutje in de dakconstructie van de aannemer. Hij lost het op, maar de kosten voor het opnieuw schilderen van het plafond vallen voor rekening van je opstalverzekering.

In tegenstelling tot het voorbeeld met de inboedelverzekering, heb je daar als verzekerde geen voordeel aan. De opstalverzekering kent geen afschrijving voor stuc- of schilderwerk. Anderzijds word je er ook niet slechter van. De schade claimen heeft geen gevolgen voor de premie die je betaalt. Zoals dat bij een autoverzekering wel het geval is.

Wanneer geldt het niet?

Als je met je auto iemands tuinhek omver gereden hebt bijvoorbeeld. Je bent dan wel aansprakelijk, maar de schade wordt afgehandeld door je autoverzekering en niet op je gewone aansprakelijkheidsverzekering.

Heb je een ingewikkelde schade? Dan is het fijn om iemand te hebben die je kan bijstaan met een goede afwikkeling. Sluit je bij ons een aansprakelijkheid- of inboedelverzekering, dan weet je zeker dat jouw belangen altijd goed vertegenwoordigd zijn. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Intermediair Assurantiën maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie