Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Het nut van de schade inzittendenverzekering bij je autoverzekering

Wie een autoverzekering afsluit, kan kiezen uit de WA verzekering, de WA+ verzekering of de all-riskverzekering. Daarnaast is de autoverzekering uit te breiden met bijvoorbeeld de schade inzittendenverzekering. Hoewel je bij inzittenden waarschijnlijk als eerste aan passagiers in jouw auto denkt, sluit je deze verzekering vooral voor jezelf af. Caroline Reindl, voorzitter van Vereniging Verkeersslachtoffers is voorstander van het verplicht maken van deze aanvullende verzekering. We leggen je uit waarom.

De schade inzittendenverzekering zorgt voor dekking bij een verkeersongeluk voor jou en je passagiers. Wat is gedekt? Medische kosten, terugval in inkomen door invaliditeit maar ook schade aan persoonlijke eigendommen, zoals kapotte kleding of een gesneuveld mobieltje.

Voor de passagiers hoef je de inzittenden-verzekering niet af te sluiten. Veroorzaak jij het ongeluk, dan wordt de schade van inzittenden vergoed vanuit jouw autoverzekering. Dat valt onder de WA-autoverzekering, die iedere automobilist verplicht moet afsluiten. Ligt de schuld van het ongeval bij een andere automobilist, dan zal alle schade vergoed worden door zijn autoverzekering.

Niet voor bijrijders, maar voor jezelf
Voor eventuele bijrijders in jouw auto is de schade inzittendenverzekering dus niet van belang. Maar voor jou als bestuurder ligt het anders. Ben jij zelf verantwoordelijk voor een ongeval, dan krijg je, als het om persoonlijk letsel gaat, niks vergoed door je eigen autoverzekering. Zelfs niet bij de all-risk autoverzekering, aangezien deze zich focust op materiële schade.

Uiteraard ben je met je zorgverzekering verzekert voor eventuele zorgkosten. Maar mocht je betrokken zijn geraakt bij een ernstig ongeluk met invaliditeit tot gevolg, dan heeft dit gevolgen voor de rest van je leven. In veel gevallen zal dit namelijk terugval in inkomen beteken. Het is de schade inzittendeverzekering die er voor zorgt dat je een schadevergoeding voor inkomstenderving ontvangt.

Verplicht voor autorijders onder de 65
Caroline Reindl, voorzitter van Vereniging Verkeersslachtoffers, is voorstander van het standaard verplicht maken van een autoverzekering die het inkomensrisico dekt. Dit zou moeten gelden voor iedereen die nog niet pensioengerechtigd is.

“Deze mensen lopen het risico hun verdienvermogen te verliezen en komen dan ten laste van de volksverzekeringen. Dat risico wordt met een schade inzittendeverzekering afgedekt. Mensen boven de pensioengerechte leeftijd hebben een inkomen waarvoor het niet uitmaakt of je alsnog arbeidsongeschikt raakt of niet, maar zij zouden zich vrijwillig kunnen verzekeren als zij bijv. door willen blijven werken.”

Het standaard toevoegen van de schade inzittendenverzekering aan de WA-autoverzekering, is een charmant idee. Je weet dan dat je als automobilist écht goed verzekerd de weg op gaat. Of in de toekomst de verplichte WA-verzekering hier mee uitgebreid zal worden, is nog maar de vraag. Alleen de overheid kan dit wettelijk verplicht maken en tot nu toe lijkt de inzittendenverzekering niet op de politieke agenda te staan. Voorlopig ligt de keuze dus nog bij jou.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Intermediair Assurantiën maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie